Khamis, 7 April 2016

Projek Menaiktaraf Dan Menceriakan Surau Al-Hidhir


PROJEK MENAIKTARAF DAN MENCERIAKAN SURAU AL-HIDHIR

Surau Al-Haidhir telah dibina pada tahun 2011 dan dirasmikan oleh Dato’ Haji Zainal Abidin bin Putih DSNS,JP yang merupakan seorang ahli perniagaan yang berjaya.  Surau ini telah dilengkapi dengan kemudahan yang memuaskan seperti PA system, kipas, tempat wudhuk lelaki dan perempuan, papan putih untuk tujuan PdP serta kemudahan lain.

Ruang solat agak luas dan boleh memuatkan 100 hingga 130 jemaah dan murid-murid bagi satu-satu masa. Selain itu aktiviti pengajaran dan pembelajaran turut dijalankan disini. Pengajaran dan pembelajaran dua kelas boleh dilakukan serentak dan ia masih lagi dalam suasana yang selesa. Selain itu, aktiviti-aktiviti sempena hari kebesaran Islam, aktiviti Kelab Agama Islam  turut dijalankan di sini. 

 Setelah 5 tahun pembinaan Surau Al-Haidhir, terdapat kerosakan yang telah dikenal pasti dan kerja-kerja menaiktaraf serta menceriakan semula surau ini amat perlu. Dalam masa yang sama pihak sekolah mengambil kesempatan untuk menyertai pertandingan Anugerah Surau Imarah Sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia  kategori surau sekolah rendah (ASISKPM) untuk tahun 2016.

Bahagian luar dan dalam Surau Al-Hidhir sebelum dinaiktaraf dan diceriakan.
Artikel Terkait